top of page

Agile sertifikatų žemėlapis. Populiariausi Scrum mokymai ir sertifikatai (3)



Ankstesnėse straipsnių ciklo dalyse „Kaip išsirinkti Agile sertifikatus?“ ir „Bendrųjų Agile žinių mokymai ir sertifikatai“ pristatėme esminius aspektus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis Agile mokymus ir bendrųjų Agile žinių sertifikavimo galimybes. Ši straipsnių ciklo dalis skirta didžiausios ir populiariausios Scrum grupės Scrum meistro (angl. Scrum master) ir produkto šeimininko (angl. product owner) mokymams ir sertifikatams.

Scrum metodika kilo iš 1986 m. žurnale „Harward Business Review“ paskelbto straipsnio „The New New Product Development Game“, kurį parašė Hirotaka Takeuchi ir Ikujiro Nonaka. Pagrindinė jų mintis – atsisakyti nuoseklaus požiūrio į naujų produktų kūrimą. Vietoje jo straipsnio autoriai siūlė kūrėjams naudoti greitą ir lankstų procesą, kurį pavadino Scrum. 1995 m. OOPSLA konferencijoje Kenas Schwaberis ir Jeffas Sutherlandas pristatė, kaip pritaikyti Scrum programinei įrangai kurti. 2001 m. jie dalyvavo kuriant „Agile manifestą, o 2010 m. išleido (ir vėliau atnaujino) „Scrum gidą“ (angl. Scrum Guide), kuris šiandien yra laikomas oficialiu Scrum žinių rinkiniu. Kenas Schwaberis su Mike Cohn ir Esther Derby įkūrė „Scrum Alliance“. Vėliau Kenas Schwaberis išėjo iš „Scrum Alliance“ ir įkūrė organizaciją „Scrum.org. Tiek „Scrum Alliance“, tiek „Scrum.org“ skatina naudoti Scrum, organizuoja mokymus, išduoda sertifikatus ir kuria bendraminčių Scrum naudotojų bendruomenes.

Scrum yra dažniausiai naudojama sistema ne tik kuriant programinės įrangos produktus, bet ir valdant daugelio kitų sričių projektus, todėl Scrum mokymų ir sertifikatų grupė taip pat yra didžiausia ir populiariausia.


Scrum mokymai


Mokymų ir konsultacijų centras „Agile Coach“ Lietuvoje organizuoja „Scrum meistro ir "Produkto šeimininko“ mokymus lietuvių ir anglų kalbomis. Šie mokymai skirti norintiems susipažinti su Scrum metodika ir (ar) reikšmingai sustiprinti turimus įgūdžius. Per interaktyviąsias sesijas ilgametę praktinę patirtį turintys lektoriai supažindina su Scrum metodu, komandos specifika ir Scrum meistro arba produkto šeimininko vaidmenimis, atsakomybėmis, gerosiomis praktikomis ir kt. Įtraukiančios praktinės užduotys leidžia dalyviams lengviau įsisavinti naujas žinias ir vėliau jas pritaikyti darbe. Šių mokymų programos apima tas pačias žinias ir panašias užduotis, kaip ir vėliau aprašomi Scrum meistro ar produkto šeimininko sertifikatų mokymai. Esminiai skirtumai: išduodamas kurso išklausymo pažymėjimas, o ne sertifikatas, ir mokymų kaina.


Scrum meistro sertifikatai


Scrum meistro sertifikatai skirti ne tik šį vaidmenį atliekantiems, bet ir visai Scrum komandai, nes mokymuose itin išsamiai nagrinėjami produkto kūrimo ir pateikimo rinkai procesai, komandos narių vaidmenys, atsakomybės, komandos dinamika ir jos įtaka galutiniam rezultatui. Tai yra baziniai mokymai, suteikiantys žinių ir apie Agile principus, gerąsias praktikas, Scrum metodą, Scrum komandą ir apie Scrum meistro, kaip fasilituojančio lyderio, vaidmenį joje.

„Scrum Alliance“ išduodamas “Sertifikuotas Scrum meistras” (CSM) (angl. Certified Scrum Master) yra bene populiariausias ir labiausiai pripažintas Agile sertifikatas pasaulyje. “Sertifikuoto Scrum meistro” (CSM) mokymai idealiai tinka komandoms ir organizacijoms, kurios mažai žino apie Agile ir kurioms reikia praktinių, įsimintinų nurodymų ir efektyvių priemonių, kaip taikyti Agile ir Scrum komandoje. Tai puikus pradinio lygio tarptautinis sertifikatas. Šiandien „Scrum Alliance“ jungia šimtus tūkstančių žmonių, visame pasaulyje besidominčių Agile ir Scrum. Norint gauti CSM sertifikatą, privaloma ne tik išklausyti visą 16 akad. val. mokymų kursą, bet ir išlaikyti 1 val. trukmės 50 klausimų egzaminą: teisingai reikia atsakyti į ne mažiau kaip 37 klausimus. Rinkdamiesi mokymų organizatorių, atkreipkite dėmesį, ar į mokymų kainą jau įskaičiuota egzamino (sertifikato) kaina. Išklausius kursą ir išlaikius egzaminą gaunamas sertifikatas galioja 2 metus. Jo galiojimą galima pratęsti sumokėjus pratęsimo mokestį ir pateikus duomenis apie nuolatinį mokymąsi Scrum srityje. Tai gali būti papildomi mokymai, dalyvavimas renginiuose, internetiniuose seminaruose, pristatymai, straipsnių rašymas, šios srities knygų skaitymas, profesionalių Scrum paslaugų teikimas nemokamai, kitos veiklos, patvirtinančios, kad gilinate žinias ir (ar) aktyviai dalyvaujate Scrum bendruomenių veikloje.

Siekiantiems gilinti žinias ir kelti kvalifikaciją, atliekant būtent Scrum meistro vaidmenį, rekomenduojamas aukštesnės pakopos – “Pažengusio sertifikuoto Scrum meistro” (A-CSM) (angl. Advanced Certified Scrum Master) sertifikatas. Pirmojo lygio CSM mokymuose suteikiamos bazinės Agile ir Scrum žinios, supažindinama su terminija, o aukštesniojo lygio A-CSM mokymuose nagrinėjama Scrum plėtra organizacijos mastu (angl. scaling), gilinamos Scrum meistrui reikalingos žinios ir lavinami tokie įgūdžiai, kaip ugdomasis vadovavimas (koučingas), prieštaravimų ir konfliktų valdymas, Agile fasilitavimas ir kt. Šiam sertifikatui gauti taikomi tokie reikalavimai: jau turimas galiojantis “Sertifikuotas Scrum meistras” (CSM) sertifikatas, ne mažesnė nei 12 mėn. darbo patirtis (per paskutinius 5 metus) atliekant šį vaidmenį ir dalyvavimas 16 akad. val. mokymuose, parodant Scrum meistro žinias ir patirtį.

Profesionalaus Scrum meistro“ pirmojo lygio (PSM-I) (angl. Professional Scrum Master) sertifikatas yra pirmasis iš „Scrum.org“ išduodamų trijų lygių sertifikatų ir yra labai panašus į „Sertifikuoto Scrum meistro” (CSM). Jis rekomenduojamas tiems, kurie jau dirba Scrum meistrais ir turi tik pagrindines žinias. „Profesionalaus Scrum meistro“ pirmojo lygio sertifikatas (PSM-I) patvirtina Scrum meistro vaidmens ir Scrum metodo taikymo žinias ir įgūdžius. Pagrindinis sertifikavimo reikalavimas – išlaikyti gana sudėtingą egzaminą. Pasirengti egzaminui galima savarankiškai ir (arba) dalyvaujant „Scrum.org“ organizuojamuose „Profesionalaus Scrum meistro sertifikato“ mokymuose, bet pastarieji nėra privalomi. Rengimosi medžiagos galima gauti iš oficialių „Scrum.org“ šaltinių ir bendruomenės narių. Norint išlaikyti egzaminą reikia įdėti nemažai savarankiško darbo ir pastangų. Renkantis PSM-I mokymus, rekomenduojame atkreipti į lektoriaus praktinę Scrum patirtį.

Profesionalaus Scrum meistro“ antrojo lygio (PSM-II) sertifikatas skirtas pažengusiems ir norintiems plėsti žinias, kaip taikyti Scrum sudėtingose realiose situacijose. Norint gauti PSM-II sertifikatą, reikia turėti pažengusio Scrum meistro patirties, Scrum žinių ir (arba) prieš tai būti dalyvavus “Profesionalaus Scrum meistro sertifikato“ mokymuose. Dalyvauti mokymuose taip pat neprivaloma. Svarbu pasirengti ir išlaikyti egzaminą, sudarytą iš klausimų su pateikiamais keliais variantais, kaip taikyti Scrum ir spręsti realias situacijas.

Projektų valdymo instituto rengiami Disciplinuoto AgileScrum meistro” (DASM) (angl. Disciplined Agile Scrum Master) sertifikato mokymai skirti įvairiems Agile požiūriams suprasti ir kaip naudojantis „Disciplinuoto Agile“ įrankiu rasti savo darbo būdą (angl. Way of Working arba WoW). „Disciplinuoto AgileScrum meistro sertifikato“ mokymų medžiaga apima Agile, Lean, Scrum, Kanban, SAFe® ir kt. metodikas. Mokymus sudaro labai daug temų, kurių kiekvienai kitos organizacijos skiria intensyvius 1–2 dienų kursus. Mūsų manymu, taip trumpai aptariant temas galima tik paviršutiniškai supažindinti su esminėmis koncepcijomis ir parengti egzamino testui, bet to nepakanka norint gauti pakankamai kokybiškų žinių, reikalingų profesionaliam Scrum meistrui. Šis 2 dienų kursas rekomenduojamas jau turintiems projektų valdymo patirties.

„Disciplinuoto AgileScrum meistro” (DASM) sertifikatas išduodamas baigus 2 dienų kursą su lektoriumi arba 6–8 val. savarankišką kursą ir išlaikius 2 val. trukmės 50 klausimų egzaminą.


Produkto šeimininko sertifikatai


„Scrum Alliance“ „Sertifikuotas Scrum produkto šeimininkas“ (CSPO) (angl. Certified Scrum Product Owner) yra baziniai mokymai, apimantys Agile, Scrum ir Scrum produkto šeimininko vaidmenį komandoje, įvairias produkto kūrimo valdymo technikas, gerąsias praktikas, terminiją, įvairias technikas, padedančias efektyviau planuoti darbus ir sėkmingiau įgyvendinti projektus, vystyti produktus. Skirtingai nuo „Sertifikuoto Scrum meistro“ (CSM), norint įgyti CSPO sertifikatą, nereikia laikyti egzamino. Šiuo atveju privaloma išklausyti visą 16 val. mokymo kursą. Sertifikato kaina yra įtraukta į mokymų kainą, jis galioja 2 metus. Galiojimą galima pratęsti sumokėjus pratęsimo mokestį ir pateikus duomenis apie nuolatinį mokymąsi Scrum srityje ir (ar) dalyvavimą su tuo susijusioje bendruomenių veikloje (plačiau aprašėme dalyje „Scrum meistro sertifikatai“).

Įgijusiems „Sertifikuoto Scrum produkto šeimininko“ (CSPO) sertifikatą ir turintiems ne mažiau kaip 12 mėnesių (per pastaruosius 5 metus) produkto šeimininko darbo patirties, siūlomas aukštesnio lygio „Pažengusio Scrum produkto šeimininko“ (A-CSPO) (angl. Advanced Certified Scrum Product Owner) sertifikatas. Šie mokymai ir sertifikatas – tai tolesnė pakopa vystant Scrum produkto šeimininko kompetencijas. CSPO mokymai apima bazines žinias, o A-CSPO sertifikato mokymai skirti tokiems įgūdžiams, kaip konkuruojančių suinteresuotų šalių iniciatyvų valdymas, produkto vystymas lavinti, sutelkiant dėmesį tik į tikrai naudojamas ir vertę kuriančias funkcijas, kuo ankstyvesnį rinkos galimybių identifikavimą ir kt. Privalomi reikalavimai: galiojantis CSPO sertifikatas, 12 mėnesių produkto šeimininko arba analogiško vaidmens patirtis, išklausytas 16 akad. val. kursas.

„Scrum.org“ „Profesionalaus Scrum produkto šeimininko“ pirmojo lygio (PSPO-I) (angl. Professional Scrum Product Owner - I) sertifikatas yra skirtas visiems, norintiems patvirtinti savo Scrum žinias ir galimybę palaikyti vertės kūrimą ir įgyvendinimą organizacijoje. Nors labai rekomenduojama išklausyti „Profesionalaus Scrum produkto šeimininko sertifikato“ kursus, jie nėra privalomi, sertifikatas įgyjamas išlaikius egzaminą. Jam galite rengtis savarankiškai. Tikėtina, kad savarankiškas pasirengimas užtruks ilgiau. Daugeliu atvejų egzamino teste dalyvių prašoma ne tik paaiškinti turinio prasmę remiantis „Scrum gidu“, bet ir pritaikyti asmeninę patirtį, parodant savo, kaip produkto šeimininko, dalykines žinias. 1 val. trukmės egzaminą sudaro 80 klausimų, iš kurių teisingai reikia atsakyti į ne mažiau nei 68.

Jau pažengusiems produktų šeimininkams „Scrum.org“ siūlo aukštesnio lygio „Profesionalaus Scrum produkto šeimininko“ antrojo lygio (PSPO-II) sertifikatą. Besirengiantiems egzaminui rekomenduojami mokymai „Profesionalus produkto šeimininkas. Mokymai pažengusiems, kaip perprasti produkto šeimininko pozicijas“ (angl. Profesional Product Owner Advanced: Mastering the Product Owner Stances). Šie mokymai nėra privalomi. Galima rengtis savarankiškai ir turėti praktinės patirties, kuri leistų atsakyti į gana sudėtingus klausimus apie Scrum produkto šeimininko vaidmenį ir Scrum praktikų taikymą realiose situacijose. 1 val. trukmės egzaminą sudaro 40 klausimų, iš kurių teisingai reikia atsakyti į ne mažiau nei 34.

Projektų valdymo institutas (PMI) „Disciplinuoto Agile“ produkto šeimininko“ sertifikato neturi.

Platų Scrum sertifikatų pasirinkimą turi organizacija „Scaled Agile“, pristatanti metodiką „Scaled Agile Framework“ (SAFe). Vis dėlto jos mokymai ir sertifikatai yra skirti Agile organizacijos mastu, t. y. Agile taikymas analizuojamas plačiu mastu, peržengiant vienos ar kelių komandų lygmenį, žvelgiant iš didelių organizacijų ir jose vykstančių procesų perspektyvos. Dėl šios priežasties SAFe sertifikatus aptarsime atskiroje straipsnio dalyje, kartu su kitais Agile organizacijos mastu sertifikatais.

Apibendrindami šią straipsnių ciklo dalį, norime akcentuoti suteikiamų žinių kokybę. Norint tapti profesionaliu Scrum meistru ar produkto šeimininku, reikia turėti kokybiškų žinių ir gerai suprasti vaidmenį. Skirtingos organizacijos tai užtikrina savaip: vienos akcentuoja egzaminus, kitos sutelkia dėmesį į aukštos kvalifikacijos lektorių vedamus mokymus. „Scrum.org“ suteikiamų žinių kokybės užtikrinimo garantas – egzaminas. „Scrum Alliance“ žinių kokybę užtikrina pasirinkdama mokymų programų lektorius, kuriems keliami tikrai aukšti reikalavimai. Oficialiais organizacijos duomenimis, juos atitinka vos 2 iš 10 prašymus pateikiančių kandidatų.

Mes labiau tikime profesionalių lektorių vedamų kokybiškų mokymų teikiama nauda.

IV straipsnių ciklo dalis skirta šiuo metu itin populiariai ir didelei Agile organizacijos mastu (angl. Scaled Agile) sertifikatų grupei.


Susiję straipsniai:

783 peržiūros0 komentarų
bottom of page