top of page

Agile sertifikatų žemėlapis. Kaip išsirinkti Agile mokymus ir sertifikatus? (1)

Atnaujinta: 2022-03-07

Nėra jokių abejonių, kad šiandien Agile yra viena populiariausių projektų valdymo metodikų, kuri prasidėjo nuo IT ir vis dažniau diegiama kitose verslo srityse, tokiose kaip finansinės paslaugos, draudimas, gamyba, viešasis sektorius ir kt. Žvelgiant į bendras tendencijas, Agile tampa nauja norma, leidžiančia organizacijoms efektyviau siekti savo tikslų, palyginti su tradiciniais projektų valdymo ir produktų kūrimo metodais.

Dėl šios priežasties nenuostabu, kad jaučiama vis didesnė specialistų, turinčių Agile patirties, paklausa. Dažname darbo skelbime, o ypač įmonių, plėtojančių technologinius produktus, Agile rasite darbo pozicijos aprašyme ir tarp reikalavimų kandidatams.

Lietuvos švietimo įstaigų programose apie Agile projektų valdymą / produkto kūrimo principus kalbama palyginti nedaug. Todėl dažnai gauname klausimų: „kaip geriausia susipažinti su Agile metodologija?“, „kuriuos mokymus lankyti?“, „kurį sertifikatą rinktis?“, „kuo vienas sertifikatas skiriasi nuo kito?“. Norint sužinoti ar išplėsti savo žinias apie Agile projektų valdymą, galima dalyvauti įvairiuose mokymuose. Dalis jų suteikia žinių (Agile projektų valdymas, Scrum meistro mokymai, Scrum produkto šeimininko mokymai), kiti suteikia teisę įgyti oficialius tarptautinių Agile organizacijų sertifikatus (CSM, PMI-ACP, ICP, SSM, CLP, PSM-1 ir t. t.). Kadangi pasiūla tokia didelė, neabejojame, kad išsirinkti būtent tai, ko iš tiesų reikia, yra sunku.


Agile sertifikatų nauda organizacijai


Skirtingi tyrimai parodė Agile taikymo naudą organizacijose. Penkios pagrindinės priežastys, kodėl organizacijos imasi diegti Agile ir skatina ugdyti darbuotojų Agile mąstyseną:

  • nuoseklus vertės kūrimas įgyvendinant kiekvieną projektą;

  • greita reakcija ir gebėjimas lengvai prisitaikyti prie kintančių rinkos poreikių, sutrumpėjęs produkto pateikimo rinkai laikas;

  • Agile padeda sustiprinti ryšius su klientais ir suinteresuotosiomis šalimis, kurti abipusį pasitikėjimą;

  • darbuotojų laiko, apimties ir išlaidų valdymas;

  • geresnė komandų vidinė komunikacija.

Agile sertifikatų asmeninė nauda žmonėms


Agile sertifikatai suteikia ir asmeninių pranašumų. Pasauliniu mastu pripažinti sertifikuoti mokymai padeda darbuotojams įgyti įvairesnių įgūdžių ir pagerinti karjeros galimybes. Sertifikuoti kandidatai dažnai ne tik yra paklausesni darbo rinkoje, bet ir įgyja galimybę gauti didesnį atlygį už darbą. Pagrindinės sertifikatų naudos:

  • karjeros pažanga;

  • sertifikatai padeda padidinti kandidato patikimumą;

  • gilesnės žinios – norint gauti sertifikatą reikia dalyvauti mokymuose arba mokytis savarankiškai;

  • Agile sertifikatas patvirtina dirbančio specialisto žinias ir autoritetą taikant Agile savo organizacijoje. Specialistai, demonstruojantys kokybiškus Agile įgūdžius, dažnai turi daugiau galimybių kilti karjeros laiptais;

  • Agile principų ir gerųjų praktikų supratimas gali padėti žmonėms, pradedantiems kurti savo verslus. Komandinio darbo svarbos supratimas, užduočių ir pareigų paskirstymas, darbų planavimas turi labai didelę reikšmę, siekiant užtikrinti bet kurio projekto sėkmę.

Kaip išsirinkti Agile mokymus ir sertifikatą?

Prieš renkantis mokymus, visada rekomenduojame atvirai sau atsakyti į klausimą, ar reikia žinių, ar sertifikato? Jei reikalingas sertifikatas, tuomet reikėtų atkreipti dėmesį į sertifikatą išduodančią organizaciją ir paskirtį, kuri susijusi su jūsų pareigomis, atsakomybėmis ir tikslais. Jei vis dėlto pagrindinis tikslas yra žinios, tuomet svarbu, kad mokymus vedantis lektorius turėtų kuo daugiau praktinės patirties ir galėtų ne tik dėstyti teoriją, bet ir dalintis gyvais pavyzdžiais, sudaryti galimybę dalyviams praktiškai atlikti įvairias užduotis ir išbandyti skirtingas technikas. Sertifikuotų mokymų kokybė užtikrinama akredituojant lektorius, kurie įgyja teisę mokyti kitus. Siekdamas gauti mokymų akreditaciją, lektorius ekspertų komisijai turi įrodyti savo žinias ir ar mokymų programa apima visus keliamus mokymų tikslus.

Visų tarptautinių organizacijų išduodamus sertifikatus galima skirstyti pagal Agile žinių lygius: pradedantiems, praktikuojantiems, pažengusiems, arba sritį / metodus: Agile, Kanban, Scrum, Agile organizacijos mastu (Scaled Agile). Skirtingų sričių sertifikatai gali būti skirstomi į dar smulkesnes grupes pagal paskirtį: komanda, lyderystė, produkto kūrimas, projektų valdymas ir kt.

Kitoje straipsnių ciklo dalyje aptarsime bendrųjų Agile žinių mokymus ir sertifikatus.



496 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page