top of page

5 nuotolinio darbo pamokos

Vaidas Adomauskas, CPO "Uncapped", ex. "Revolut", "Railsbank", Agile ir Lean evangelistas


Visada buvau didelis komandų, dirbančių kartu (vienoje vietoje), šalininkas. Ankstesnė mano darbo patirtis parodė, kokios veiksmingos gali būti tokios komandos.

Ką turėtume daryti dabar, kai jau galime grįžti į biurus? Grįžti į biurą? Dirbti tiktai nuotoliniu būdu? O gal pasitelkti hibridinį darbo modelį?

Startuolyje „Uncapped“ pasirinkome visiškai nuotolinį darbą. Įmonėje „Revolut“ dirbome hibridiniu būdu. Abiejose darbovietėse kai kuriuos dalykus darėme gerai, bet neapsiėjome be klaidų.

Tai yra pagrindiniai dalykai, kuriuos sužinojau:


1 pamoka. „Geriausi pasaulyje“ ar „geriausi mieste“ – renkatės jūs

Nėra universalaus nuotolinio darbo sprendimo. Jei kuriate fizinius produktus, prasminga susitikti ir dirbti kartu (kaip neseniai savo darbuotojams sakė Elonas Muskas).

Manau, kad sparčiai augančioms skaitmeninėms įmonėms geras pasirinkimas yra tas, kuris leidžia pasirinkti ir pasikviesti į komandą pačius talentingiausius darbuotojus.

Pagrindinis įmonės sėkmės komponentas yra žmonės. Dabar įsivaizduokite, kiek padidės jūsų galimybė pritraukti talentus, pašalinus „1–2 valandų iki biuro“ ribą.

Ar siekiate „geriausios pasaulyje“, ar „geriausios mieste“ komandos?

Startuolis „Uncapped“ per mažiau nei metus išaugo nuo 20 iki daugiau nei 120 žmonių. Darbas tik nuotoliniu būdu leido mums greitai samdyti aukščiausios kvalifikacijos pasaulinio lygio talentus.


1 pav. "Uncapped" komanda dirba iš visos Europos ir JAV

2 pamoka. Hibridinis modelis sukuria „antrarūšius“ darbuotojus

Aš manau, kad „hibridinis darbo modelis yra toks, kai dalis komandos apskritai neateina į biurą (arba ateina labai retai), o kiti didžiąją laiko dalį dirba biure. Taip buvo įmonėje „Revolut“.

Prieš COVID-19 pandemiją samdėme produktų šeimininkus Vilniuje ir Berlyne, o likusieji dirbo mūsų centriniame biure Londone. Dariau viską, kad nuotoliniu būdu dirbantys komandos nariai nenutoltų ir jaustųsi įtraukti į įmonės gyvenimą, kelis kartus vykau su jais susitikti.

Vis dėlto jiems buvo daug sunkiau pasijusti mūsų kultūros dalimi. Nebuvo netikėtų pokalbių ir pietų pertraukų, per kurias kuriami santykiai, kaip tai galėjo daryti mūsų Londone dirbantys darbuotojai.

Netrukus pats sužinojau, ką reiškia būti „antrarūšiu“ komandos nariu. Užklupus COVID-19 pandemijai, visi pradėjome dirbti iš namų. Nepaisant to, dauguma vadovų komandos narių dirbo biure. Po poros mėnesių pajutau, kad mano įtaka vadovų komandoje mažėja.

Su šeima persikėliau arčiau „Revolut“ biuro, kad, vengdamas viešojo transporto ir COVID-19, galėčiau į darbą važinėti dviračiu. Tokia buvo kaina norint vėl būti visateisiu komandos nariu.

Daugelis kompanijų hibridinį darbo modelį apibrėžia kaip darbą biure, tačiau tam tikromis dienomis visi dirba iš namų. Tinkamai planuojant tai turėtų veikti. Vis dėlto tokiu atveju prisiminkite apie pagundą samdyti nuotolinius komandos narius. Jei imsite tai daryti, jūsų komanda susidurs su aukščiau aprašytomis problemomis.

3 pamoka. Į rezultatus orientuotos daugiafunkcės komandos puikiai tinka dirbant nuotoliniu būdu



Organizuokite orientuodamiesi į rezultatus

Neseniai paskelbtame mano straipsnyje „Milijono dolerių klausimas: kaip išplėsti kelių produktų verslą?“ pasidalijau, kaip organizuojame komandas startuolyje „Uncapped“ ir kodėl.

Ši struktūra leidžia mūsų talentingoms nuotolinėms komandoms būti tikrais misionieriais, o ne samdiniais. Įgalintoms komandoms patinka pačioms apsibrėžti verslo tikslus ir pagrindinius rezultatus (angl. objective key results, OKR), o tada eksperimentuoti su iniciatyvomis jiems pasiekti.

Itin daug komunikuokite

Kadangi dirbame tiktai nuotoliniu būdu, neturime galimybės susitikti per pietus. Štai kodėl tiek daug dėmesio skiriame bendravimui – gali pasirodyti, kad galbūt net per daug.

Įmonės tikslas, vizija, misija, vertybės ir OKR yra mūsų vidinės komunikacijos pagrindiniame puslapyje. Kiekvieną ketvirtį imonės įkūrėjai remiasi mūsų vertybėmis kaip kontekstu aptardami ketvirčio pagrindinius rezultatus.

Bet ties tuo mes nesustojame.

Kiekvienas vadovas – nuo ​​įkūrėjo iki komandos vadovo – turi pareigą būti vyriausiuoju „kartotoju“. Prašome jų bendrauti, kartoti, bendrauti, kartoti...

Be to, kiekvienas naujas kolega pereina įtraukimo procesą, kuris apima sesijas su steigėjais (misija, kultūra, tikslai) ir jų vadovais (komandos tikslai, kaip jie dirba kartu ir t. t.).


Pirmiausia rašykite, derinkite sinchroninį bendravimą su asinchroniniu


Mes nuolat tobuliname savo principą „pirmiausia užrašyti“, o tai reiškia:

• prieš susirinkimus užrašome temų, kurios bus aptariamos susitikimuose, informaciją;

• užtikriname, kad įmonės informacija sistemoje „Notion“ visada būtų atnaujinta;

• užtikriname, kad įmonės progreso metrikos ir informacija būtų pateikiami asinchroniškai, naudojant metrikų grafikus ir trumpus „Slack“ pranešimus;

· informacijai, kuriai reikia platesnio pristatymo, naudojame iš anksto įrašytus vaizdo įrašus.


Be to, mes supratome, kad sinchroninės nuotolinės diskusijos yra labai svarbios kokybiškam sprendimų priėmimui. Todėl nuolat peržiūrime, kurios diskusijos turėtų būti sinchroniškos, o kurią informaciją galima pasidalinti asinchroniškai, kad optimizuotume norimus rezultatus.


4 pamoka. Nuotolinis darbas NEREIŠKIA „mes niekada nesusitinkame“



Kita pamoka, kurią greitai išmokome dirbdami visiškai nuotoliniu būdu, buvo ta, kad kiekvienas skirtingai suprantame, ar turėtume susitikti gyvai ir kaip dažnai tai daryti. Išskyrus metines įmonės išvykas, neplanavome jokių aiškiai apibrėžtų gyvai vykstančių renginių. Tai mane kai ko išmokė apie save.


Dirbant nuotoliniu būdu ir orientuojantis į rezultato pasiekimą, lengva užmiršti visa kita. Taip, dirbu efektyviau, bet tai tik trumpalaikė nauda.


Aš turėjau investuoti laiko ir energijos į santykių užmezgimą ir plėtojimą, kad sukurčiau aplinką kūrybiškumui, motyvacijai ir lojalumui – ilgalaikiams komandos sėkmės veiksniams.


Štai kodėl manau, kad kiekviena nuotoliniu būdu dirbanti įmonė turėtų organizuoti tokias gyvai vykstančias veiklas:

1. Vadovų komandos turėtų rengti bent 2–3 gyvo darbo sesijas per ketvirtį. Su mano produktų vadovų komanda tokios sesijos pasirodė labai naudingos. Tai padeda užmegzti asmeninius santykius ateinantiems keliems mėnesiams, iki kol susitiksite kitą kartą. Mums puikiai sekėsi suderinti juos su ketvirtiniais OKR baigimo / planavimo ciklais.

2. Komandos turėtų susitikti 3-4 dienas darbostogų per ketvirtį. Pradėjome šiuos renginius planuoti, komandos buvo susižavėjusios, kad gali savarankiškai organizuotis. Deja, darbostogos dar neprasidėjo, todėl negaliu pasidalinti rezultatais. Vis dėlto, manau, kad tai būtina norint užmegzti ryšius ir santykius, kurie paspartintų komandų kūrybinį darbą.

3. Skatinkite vietines komandas organizuoti savo gyvus susitikimus. Dauguma visiškai nutolusių komandų turi kelis vietinius centrus, kuriuose žmonės gyvena netoliese. Šių komandų skatinimas organizuoti asmeninius susitikimus ir veiklas padėjo joms užmegzti santykius tokiais su darbu nesusijusiais reikalais, kaip apsilankymas sporto varžybose, pasivažinėjimas dviračiu, susitikimas bokalo alaus ar taurės vyno.


5 pamoka. Nuotoliniai susibūrimai yra ne mažiau linksmi

Tai sužinojęs nustebau. Pasirodo, nuotoliniame renginyje laiką galima praleisti taip pat smagiai – tereikia praktikos ir šiek tiek pasiruošimo.

Pirmiausia savo komandoje raskite žmonių, kurie mėgsta organizuoti. Paprastai tai yra smagiau nei renginys, organizuojamas vadovų iniciatyva darbuotojams (10 kartų didesnė tikimybė, kad būsite paprašytas apsirengti Kalėdų Seneliu).




Antra, įsitikinkite, kad jūsų nuotoliniai renginiai nėra tik „visos įmonės renginiai“. Jų tikrai reikia, tačiau juos sunkiau organizuoti, be to, dalyviai turi mažiau pokalbių nei mažesniuose renginiuose, kurie labiau atitinka jų interesus.

Trečia, įsitikinkite, kad organizatoriai turi lėšų ir gali jas paprastai išnaudoti be didelės biurokratijos. Dabar stebėtinai lengva išduoti savo komandoms virtualias korteles, kurias jie naudotų organizavimo reikmėms. Įsitikinkite, kad komanda žino, jog gali naudoti mokamas internetinių įrankių versijas – nuotoliniuose renginiuose labai svarbi įrankių kokybė ir naudojimo patogumas.


Apibendrinimas


Nuotolinis darbas yra sunkus, bet vertas dėmesio. Jei kuriate nuotolinę komandą, turėtumėte atsiminti šiuos dalykus:

1. Nuotolinis darbas leidžia pasirinkti „geriausius pasaulyje“, o ne tik „geriausius mieste“ talentus.

2. Hibridinis darbas yra sudėtingas dėl „antrarūšių“ darbuotojų.

3. Į rezultatus orientuotos daugiafunkcės komandos labai gerai tinka nuotoliniam darbui.

4. Nuotolinės komandos turi susitikti gyvai.

5. Nuotoliniai susibūrimai yra ne mažiau linksmi.


Ar kas nors iš aukščiau išvardytų dalykų atitinka jūsų patirtį? Ar prieštarauja? Papildo? Praleidau daug nuotolinio darbo temų, pvz., samdymas, įrankiai, kasdieniai procesai ir t. t. Apie ką būtų įdomu sužinoti daugiau? Prašau, pasidalinkite komentaruose.



Norite daugiau sužinoti apie darbą su nuotolinėmis komandomis ir ne tik? Rekomenduojame "Dancing Like a Facilitator" , "Management 3.0 Foundation Workshop" ir kt.


164 peržiūros0 komentarų
bottom of page