top of page

Scrum #2- „vištos” negali „kiaulėms” aiškinti kaip atlikti jų darbą

Atnaujinta: 2018-10-23

Praeitame straipsnyje išsiaiškinome, jog Scrum yra sistema sudėtingiems produktams kurti. Šioje sistemoje galima taikyti skirtingas technikas ir praktikas. Scrum leidžia Jums pamatyti kiek veiksmingos Jūsų naudojamos technikos ir praktikos yra, kur galima tobulėti ir kaip tai daryti nuosekliai.


Kaip ir kiekvienoje sistemoje, žmonės turi roles, kurios apibrėžia jų pareigų ir atsakomybių ribas. Neformaliai, Scrum apibrėžia roles pagal istoriją apie kiaules ir vištas:



Susitiko kartą kiaulė ir višta. Višta sako: „Labas kiaule, gal atidarom restoraną kartu?”. Kiaulė pagalvojo ir klausia „O tai kaip vadintume mūsų restoraną?”. „Gal „Kumpis ir kiaušiniai”?” pasiūlė višta. „Ne,” nesutiko kiaulė „tada aš būsiu įsipareigojęs, o tu tik įsitraukęs!”.


Taigi ką ši istorija turi bendro su Scrum? Ogi tai, jog Scrum labai aiškiai apibrėžia kas yra įsipareigojęs – „kiaulė deda savo kumpį ant stalo”, o kas tik įsitraukęs – „višta tik tiekia kiaušinius”. Iš to seka viena svarbiausių Scrum taisyklių: vištos negali kiaulėms aiškinti kaip atlikti jų darbą. O jeigu be metaforų: tik tas kas atlieka darbą turi nuspręsti kaip jį atlikti. Tie kas yra tiesiog įsitraukę, gali teikti pasiūlymus, patarti, padėti, bet niekada negali liepti ar nurodinėti.


Tradiciškai


Atrodo viskas logiška ir suprantama, tiesa? Bet ar taip yra tradiciniuose IT projektuose? Kiek kartų programuotojų skyriui pateikiami pardavėjų jau pažadėti funkcionalumai klientui su „neprotinga” įgyvendinimo data? Kiek kartų projektų vadovai mano, kad jie geriausiai žino kuris darbuotojas geriausiai atliks užduotį ir jas paskirsto pats vietoj to, jog atsiklaustų pačių žmonių, kurie tas užduotis daro? Kiek kartų projektų vadovai arba techniniai vadovai įvertina kiek laiko užtruks atlikti užduotis darbuotojams ir tada jas tiesiog paskiria daryti neatsiklausiant, ar šiam darbuotojui šis užduoties įvertis atrodo protingas ir įmanomas pasiekti? Ir galiausiai, kaip dažnai kažkas nusprendžia, jog tai bus geriausia nauja praktika kuria privalo visi taikyti, vietoj to kad paklausti žmonių kaip, jų nuomone, jie galėtų kurti produktus greičiau ir kokybiškiau? Sąrašą galima tęsti ir tęsti, kur „vištos” sako „kiaulėms” kaip atlikti jų darbą!


Scrum


Scrum sistemoje, Scrum komanda pati įsipareigoja dėl to ką jie padarys, patys nusprendžia kaip tai padarys ir, be abejo, savo įsipareigojimus vykdo. Scrum komanda (Scrum Team) susideda iš Scrum meistro (Scrum Master), Produkto šeimininko (Product Owner) ir komandos (Team). Visi Scrum komandos nariai yra „kiaulės”. Scrum meistras yra Scrum proceso „kiaulė”. Jo pagrindinis darbas yra užtikrinti, kad komanda vadovaujasi Scrum procesu. Produkto šeimininkas yra Produkto užduočių sąrašo (Product Backlog) „kiaulė”. Jis jį kuria, prioretizuoja ir valdo. Komanda yra prisižadėto sprinto darbo „kiaulė”. Komanda pati sprendžia ką jie gali padaryti per sprintą ir kaip jie tai darys. Taigi jokia „višta” (pvz. įmonės vadovas, grupės vadovas, linijinis vadovas, žmogiškųjų išteklių skyriaus žmonės) negali liepti ar nurodyti kaip „kiaulės” turi atlikti savo darbą. Jie turi kitą, „vištos” rolę. Jie turi stebėti, patarti, siūlyti, o sprinto gale įvertinti „kiaulių” pateiktus rezultatus, patikrinti ar jie įvykdė savo įsipareigojimus ir pateikti savo grįžtamąjį ryšį.


Asmeninė patirtis


Mums pradėjus naudoti Scrum skyriaus vadovas susidomėjo kas yra tie kasdieniai Scrum susirinkimai (Daily Scrum). Jis atėjo į vieną iš jų. Vos tik komandos nariams pradėjus kalbėtis kokias užduotis jie darė, ką darys rytoj, ar yra problemų, vadovas pradėjo juos pertraukinėti, klausti kodėl viena ar kita užduotis dar nepadaryta ir pan. Aš, būdamas Scrum meistru, susirinkime patylėjau, bet iš karto po susirinkimo nuėjau su vadovu į jo kabinetą. Aš jam paaiškinau šių susirinkimų prasmę, paaiškinau, jog jis neturi teisės kalbėti šiame susirinkime ir gali dalyvauti juose tik „vištos” teisėmis, t.y. klausyti. Jei jam kyla klausimų, jis visada gali pasikviesti mane ir mes aptarsime  juos atskirai nuo komandos. Dar kartą priminiau jam, kaip svarbu laikytis Scrum taisyklių. Aš pažadėjau jog jį pakviesiu į Sprinto peržiūros susirinkimą, kur jis galės išsakyti savo nuomonę apie tai, ką mes padarėme. To užteko jį įtikinti, ir jeigu jis dalyvaudavo kasdieniuose Scrum susirinkimuose, tai tik klausytojo rolėje.


Taigi kaip yra pas jus? Ar „vištos” sako „kiaulėms” kaip atlikti darbą? Ar įmanoma jiems parodyti, kad jie to neturėtų daryti? Galbūt pasinaudojant šia istorija? Lauksiu jūsų komentarų.


Pastaba: šiame straipsnyje terminai „višta” ir „kiaulė” naudojami tik vaizdingumo ir istorijos lygiagretinimo su realybe kontekste. Šiais terminais nenorima nieko įžeisti ar kitaip pažeminti.


Kiti Scrum pagrindai ciklo straipsniai:

104 peržiūros0 komentarų
bottom of page