top of page

Agile projektų valdymo sertifikatai

Populiarėjant Agile projektų valdymo metodikoms daugėja žmonių norinčių patvirtinti savo Agile žinias sertifikatais. Kokios yra galimybės tai padaryti? Šiame straipsnyje apžvelgsiu Agile projektų valdymo sertifikatus, o sekančiame – konkrečių Agile projektų valdymo metodikų Scrum ir Kanban sertifikatus.


Žinios ar sertifikatas?


Prieš pradedant aprašinėti sertifikatus, noriu pabrėžti savo asmeninę nuomonę – pirmiausiai siūlau paklausti savęs, jūs norite žinių ar sertifikato? Jei žinių, tada siūlau rinktis mokymus pagal dėstytoją, o ne tik pagal pavadinimą ar po jų gaunamą sertifikatą. Ypač siūlau atkreipti dėmesį į dėstytojo patirtį naudojant Agile projektų valdymo metodus ir praktikas, vykdytus realius projektus, kurtus produktus. Nebijokite patikrinti! Juk norite įsitikinti, jog jums bus ne tik papasakota tai ką dėstytojas perskaitė knygoje :)


Agile sertifikatai


Bendrus Agile projektų valdymo žinias įrodančius sertifikatus teikia šios organizacijos: Tarptautinis Agile konsorciumas (ICAgile) ir Projektų vadybos institutas (PMI).


Tarptautinis Agile konsorciumas (ICAgile)


ICAgile išduodamų sertifikatų schema atrodo taip:



Sertifikuotu ICAgile profesionalu (CIP) galima tapti išklausius bent dviejų dienų trukmės Agile pagrindų kursus. Sertifikuoto ICAgile profesionalo (CIP) sertifikatas rinkoje turėtų būti vertinamas kaip truputį aukštesnis nei Scrum sąjungos Sertifikuoto Scrum meistro (CSM) ir žemesnis nei PMI Agile Sertifikuoto profesionalo (PMI-ACP) sertifikatas.


Dalyvauti šiuose mokymuose ir gauti sertifikatą galima ir Lietuvoje. Kursų aprašymą ir tvarkaraštį rasite čia.


Turint Sertifikuoto ICAgile profesionalo (CIP) sertifikatą galima rinktis specializuotus kursus iš sričių tokių kaip Agile verslo analizė ir vertės valdymas, Agile programinės įrangos testavimas ir pan. Juos išklausius gaunamas tos specializacijos sertifikatas, pvz. ICAgile testavimo automatizavimo sertifikatas. Surinkus visus specializacijų sertifikatus, gaunamas ICAgile Eksperto toje srityje sertifikatas, pvz: ICAgile Ekspertas: testavimas.


Aukščiausias yra Agile meistro sertifikatas. Jo gavimo procedūra dar kuriama, tačiau planuojama, jog ji įtrauks tris sritis: įrodymą, kad moki dirbti bent su keliomis Agile metodikomis; realios praktinės patirties įrodymą; diskusiją su ekspertais.


Projektų vadybos institutas (PMI)


Norint gauti PMI-Agile sertifikuoto profesionalo (PMI-ACP) sertifikatą, jūs turite įrodyti bent 2000 valandų bendros darbo projektuose patirties, bent 1500 valandų darbo projektuose naudojančiuose Agile metodikas, bent 21 valandą mokantis Agile praktikų įvairiuose kursuose. Tada jums suteikiama teisė laikyti testą, kurį sudaro 120 klausimų su pasirenkamais atsakymais.


Įžvalgos


ICAgile nuėjo labai naudingu daugeliui Agile naudotojų keliu. Jie pripažino, jog Agile specialistas turi žinoti pagrindus, o tada norės gilintis į savo specifinę sritį. Pagal tai jie sudėliojo ir sertifikatų kas leidžia klientui rinktis reikiamą sertifikatą. Programa nesifokusuoja į kažkurį konkretų Agile projektų valdymo metodą, bet siekia, jog dalyvis suprastų Agile esmę ir metodų skirtumus.


Kursų kokybė užtikrinama juos akredituojant. Tam dėstytojai gyvoje diskusijoje su ekspertais turi įrodyti, jog jų kursų programa padengia visus iškeltus mokymosi tikslus. Taigi šie sertifikatai tikrai verti dėmesio.


Džiugu, jog PMI pripažino Agile projekto valdymo metodikų svarbą ir, net būdama tradicinių projektų valdymo metodikų šalininkė, sukūrė tokią sertifikavimo programą. Ją startuojant buvo diskusijų dėl jos kokybės, nes programos kūrime ir dabartiniame palaikyme nedalyvauja geriausiai Agile bendruomenėje žinomi Agile profesionalai. Tad kilo klausimas ar sertifikatai buvo sukurti tik dėl pinigų (mada ir rinkos poreikis) ar tikrai yra kokybiški. Pats egzamino, nelaikiau, tai negaliu komentuoti jo turinio. Tačiau bent jau formalūs reikalavimai įrodyti tiek praktinio taikymo tiek mokymosi patirtį turėtų nepadaryti šio sertifikato labai lengvai gaunamu.


Mane šiek tiek neramina, jog jie orientuojasi į egzaminą, o ne į žinių suteikimą, t.y. mokymus. Teko skaityti atvejų, kai „pasiruošimo egzaminui“ mokymų tikslas buvo ne žinių suteikimas dalyviams, o „teisingas“ jų paruošimas egzaminui. Be abejo, taip yra ne su visais dėstytojais, tad tiesiog reikia atidžiai juos rinktis.


Ar tai visi Agile sertifikatai?


Kadangi Agile projektų valdymas yra dar sąlyginai naujas, tad ir organizacijų, sertifikuojančių Agile profesionalus, dar nėra daug. Tačiau jų daugėja ir rinkoje manau liks tie, kurie teiks kokybiškiausias mokymų paslaugas ir tai įrodančius sertifikatus. Tad nenustebkite, jei greitai reikės šią medžiagą atnaujinti.


Kitame straipsnyje parašysiu apie konkrečių Agile projektų valdymo metodikų Scrum ir Kanban sertifikatus.

693 peržiūros0 komentarų
bottom of page