top of page

Agile projektų valdymo metodikos viešojo sektoriaus projektuose

Lapkričio 8d. asociacija Infobalt organizavo susitikimą Ūkio ministerijoje aptarti Agile projektų valdymo metodikų panaudojimą viešojo sektoriaus projektuose. Susitikime dalyvavo Ūkio ministras Rimantas Žylius, Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT), Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK), Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) ir ministerijos atstovai. Diskusijos iniciatorių pusę atstovauti Infobalt pasikvietė mane, kaip Agile Lietuva bendruomenės iniciatorių, Tieto atstovus, kurie vieni aktyviausiai judina šią idėją iš įmonių pusės, Romą Venčkauską, Lietuvos projektų vadybos asociacijos (LPVA) Tarybos narį ir UAB ,,Informacinės konsultacijos” direktorių, bei įmonės Sorainen teisininkus.


Diskusijos tikslas buvo labai trumpai priminti esamas informacinių sistemų kūrimo projektų problemas, pristatyti Agile metodikų esmę ir pasitarti ar šios metodikos galėtų būti taikomos ir valstybiniame sektoriuje. Žemiau galite pamatyti mūsų kartu ruoštą ir pristatytą prezentaciją:


Diskusija buvo labai pozityvi, Ūkio ministras aiškiai suprato esamų procesų problemos esmę (juk jis taip pat iš IT srities). Tad pagrindė diskusija pasisuko į klausimą – kaip užtikrinti, jog perkančiosios ir pralaimėjusios konkursą organizacijos neskųstų projekto rezultatų vėliau, kai projekto metu būtų daromi pakeitimai reikiamam funkcionalumui. Na, jei labai paprastai, tai kaip užtikrinti, jog broliai lietuviai nerašytų spaudoje „o jei būtume žinoję, kad taip pasisuks projektas, tai mes būtume visai ką kitą siūlę, ir įvykdę šį projektą daug geriau, greičiau ir pigiau. O dabar susitarė valstybininkai, pabaigė konkursą ir po to pradėjo keisti reikiamą funkcionalumą…”. Nors funkcionalumas keičiamas  todėl, kad vykdančioji organizacija dirbama su klientu trumpomis iteracijomis išsiaiškino ko iš tikrųjų jam reikia ir kuria būtent tai. Gal kas turit minčių ir pasiūlymų? Labai lauktume!


Kita pokalbio tema buvo apie reikiamus keisti įstatymus ir metodikas. Buvo identifikuota, kad nėra aišku kaip dabartinio viešųjų pirkimų įstatymo kontekste galima būtų pirkti ir vykdyti projektus Agile metodais. Be abejo projektus galima vykdyti mažomis iteracijomis, tačiau problema lieka su įgyvendinamų funkcijų keitimu.


Kitas dokumentas kuris stabdo IT įmones oficialiai siūlyti projektą vykdyti naudojant Agile metodus yra Valstybės informacinių sistemų kūrimo metodika. IVPK jau iniciavo šios metodikos pakeitimų pradžią ir išsiuntė pirmus siūlymus asociacijai Infobalt. Infobalt savo ruožtu klausė savo narių nuomonės ir pasiūlymų, aš taip pat klausiau jos Agile Lietuva bendruomenės elektroninėje mūsų konferencijoje. Jau įvyko ir pirmasis susitikimas, kuriame pagrinde diskutavome kokias alternatyvas nuosekliajam metodui turėtume aprašyti. Aš buvau paskirtas parašyti pirminį aprašą. Jį galite parsisųsti iš čia. Labai lauksiu komentarų/siūlymų. Rašykite juos į elektroninę konferenciją, kad ir kiti galėtų diskutuoti: AgileLietuva@googlegroups.com


Na ir galiausiai reikia paminėti, jog LinkedIn diskusijoje užklausiau kolegų apie Agile taikymą viešajame sektoriuje kitose šalyse ir gavau nemažai atsakymų. Kam įdomu ir esat LinkedIn naudotojas, pasiskaitykit.


Lauksiu nuomonių ir pasiūlymų komentaruose ir elektroninėje Agile Lietuva konferencijoje.

28 peržiūros0 komentarų
bottom of page